top of page
  • Writer's pictureAndrei

Ev-Bike

Updated: Feb 27, 2019

Salut,Zilele trecute am avut sansa sa fac un drive-test la o bicicleta electrica. In cadrul unui eveniment, cei de la www.bizze.ro si-au prezentat o mare parte din gama de biciclete electrice pe care ei le vand.


Asa ca l-am luat pe fiu-miu, mare pasionat de ciclism, si am mers sa dam o tura. El a luat modelul pliabil Bizze S2, un model pliabil perfect pentru aglomeratia urbana si usor de pus in portbagajul masinii. O bicileta care te poate ajuta sa economisesti bani atunci cand vrei sa lasi masina intr-o parcare si sa-ti vezi de restul kilometrilor pe doua roti.


Eu am ales cel mai greu model, pentru a-mi putea da seama de eficienta asistarii motorului electric. Bizze Fat Tire are roti imense este greu (avand 26 de kg) si foarte comod prin zonele cu denivelari sau gropi in asfalt. Un alt avantaj este modul Full Electric prin care doar apesi pe o clapeta de acceleratie si bicicleta inainteaza ca orice vehicul electric, fara a fi nevoie sa pedalezi.

In practica, toate modelele au asistare la pedalat. Pornesti de pe loc, si in cateva momente motorul electric iti usureaza pedalatul. Senzatia la "ghidon" este ca roata sta suspendata in aer si tu dai din pedale. Foarte usor inaintezi. Asistenta motorului electric este pana la viteza de 25 de km/h, peste acesta viteza nu te mai ajuta cu nimic.

Cu toate ca are o greutate destul de mare, 26kg, urcatul dealului spre cartierul Tatarasi pornind din zona Bucsinescu (pentru cei care cunosc orasul Iasi, panta este destul de abrupta) a fost o nimica toata. Am pornit in deal doar in modul electric, fara sa pedalez, iar viteza maxina a fost de 18 km/h, de la jumatatea dealui am inceput sa "asist" motorul prin pedalat, am urcat la 24kmh si apoi l-am lasat doar pe el sa ma ajute la inaintat. Viteza a crescut la 25 in modul full electric si s-a mentinut fara prea mare efort.


Ce vreau sa subliniez este ca daca pe modelul acesta greu motorul se descurca de minune, pe restul modelelor mai usoare este floare la ureche sa urci rampe mai abrupte, sau sa accelerezi puternic la nevoie.

Eu locuiesc in afara orasului , la 10km de centrul Iasului. Zilnic fac naveta cu masina, saptamanal combustibilul ma costa 150 lei (aproximativ 600 lei pe luna). Vara merg destul de des cu bicicleta, o cursiera ce ma ajuta sa inaintez cu viteze destul de mari pe care le ating foarte usor. Dezavantajul sunt rotile foarte subtiri care nu sunt cele mai indicate la mersul prin oras.


O bicicleta electrica, in cazul meu, cu roti mai groase, care accelereaza mai usor decat o cursiera, asistata de un motor electric ce ma poate ajuta sa ajung mai fresh din punctul A in B atunci cand se merge doar Full Electric, este dupa parerea mea cea mai buna investitie intr-un mijloc de transport.


Autonomia declarata de producator este de peste 60 de km, in functie de greutatea si modelul de bicicleta. Toate modelele au mai multe rapoarte de asistare, lucru ce creste autonomia. Daca vrei sa faci mai mult sport si muschi, mergi pe 0 sau 1, daca vrei sa ajungi fresh la job, mergi pe treapta 5 sau Full Electric.

Mai multe detalii tehnice gasiti pe site-ul www.bizze.ro sau pe pagina lor de facebook BizzeBikes.Cu drag, Andrei Petcu

25 views0 comments
bottom of page